Vakantie is een tijd van ontspanning en plezier. Als jullie hier met het ganse gezin (inclusief jullie hond) ten volle van willen genieten dan vergt dit toch wel enige voorbereiding en goede planning.

In mijn ander blog “Met de hond op vakantie” heb ik het voornamelijk over de voorbereidingen die jullie het beste kunnen treffen. Daar kan je ook een handige checklijst vinden met alle benodigdheden voor je hond en bespreek ik waar je het beste rekening mee kan houden tijdens jullie reis.

In dit blog wil ik het voornamelijk hebben over het reizen met gevoelige honden en wat daar allemaal bij komt kijken. Samen op reis gaan met je hond kan al voor wat extra stress zorgen maar als je een hond hebt met bepaalde angstproblemen of reactief gedrag dan wordt je stressemmer behoorlijk goed gevuld. Laat mij in dit blog dus proberen om die emmer via een goed managementplan wat minder snel vol of over te laten lopen!


Op reis met een stressgevoelige hond:

Reizen betekent meestal dat je naar een totaal onbekende omgeving gaat en daar meerdere dagen zal verblijven. De regels en routines zullen ook wel iets anders zijn dan tijdens de normale werkdagen thuis. Jullie slapen uit en i.p.v. te gaan werken maken jullie samen leuke uitstapjes. Voor een stabiele hond kan dat al een hele kluif zijn om te verwerken maar wat als je een gevoelige hond hebt? Stress beïnvloed het gedrag van je hond en op reis willen we alles behalve stress ervaren toch?!

Loki is een gevoelige hond dus ik spreek uit ervaring dat het niet altijd even simpel is. Net daarom deel ik hier 3 belangrijke tips:


-    Een goede ondersteuning doet wonderen!

Loki heeft in het dagelijkse leven nood aan duidelijke begeleiding en op reis heeft ze nog net iets meer ondersteuning nodig. De beste ondersteuning voor haar is onze aanwezigheid. Gevoelige honden hebben vooral nood aan stabiliteit en dat kunnen wij hen als hun  begeleiders bieden. We zorgen er dan ook voor dat er altijd iemand van ons bij haar aanwezig is. Die stabiliteit kunnen we ook creëren door haar eigen vertrouwde spullen mee te nemen zoals de reisbench, haar eigen kussen, lekkere kauwsnacks, haar gekend merk van stoommaaltijden en haar favoriete speeltjes. Die vertrouwde zaken zorgen voor voorspelbaarheid en dat biedt haar de nodige rust.


-    Vind een goede balans.

Als we op reis gaan dan willen we natuurlijk de omgeving gaan verkennen en lekker op avontuur gaan. Een groot probleem bij gevoelige honden is meestal overprikkeling. Alle prikkels en vooral de nieuwe komen veel harder binnen, hun stressemmer geraakt veel sneller vol en ze worden dan ook sneller moe en prikkelbaar. Ze hebben tijd nodig om al die nieuwe indrukken te kunnen verwerken. Daarom is het belangrijk dat je voldoende rustdagen inplant. Wij regelen het altijd zo dat we met z'n allen een activiteit samen doen in de voor- of namiddag maar nooit een volledige dag. Zijn we een volledige dag weg dan houden we het de volgende dag rustig zodat Loki kan recupereren. Meestal blijft Jurgen dan samen met Loki in het huisje en ga ik alleen op ontdekking (even tijd voor mijzelf dan 😉 ).


-    Biedt rustgevende activiteiten aan en zorg voor voldoende tijd voor het verwerken van de prikkels.

Wij gaan altijd op reis met de auto naar het buitenland. De minimumduur van de rit is dan ook meestal tussen de 6 à 10u rijden. De volgende dag geven we Loki dus voldoende tijd om te acclimatiseren. Na zo'n lange autorit moeten wij meestal ook wel even bekomen. Plan de eerste 2 dagen niet te veel in behalve de noodzakelijkheden zoals naar de supermarkt gaan en de nabije omgeving verkennen. Op die manier kan je hond rustig wennen aan de nieuwe omgeving.

We boeken ook altijd een alleenstaand huis (meestal op een park) zodat ze geen last heeft van buren. Op de momenten dat er geen activiteiten gepland staan dan zorgen we voor wat afleiding met leuke snuffelspelletjes of een lekkere snack om op te kauwen. Deze activiteiten zorgen voor de aanmaak van endorfine en dopamine wat ervoor zorgt dat het brein tot rust komt. Lees hier meer over het belang van snuffelen.

Met een gevoelige hond kan je dus ook genieten van een welverdiende vakantie. Het vergt alleen wat meer voorbereiding en management!


Op reis met een reactieve hond:

Op reis gaan met een reactieve hond kan een ware uitdaging zijn maar dit wil niet zeggen dat het daarom onmogelijk is. Het vergt alleen wat meer voorbereiding en management tijdens de trip. Ik spreek hier opnieuw uit eigen ervaringen omdat Loki in bepaalde situaties reactief gedrag durft te vertonen.


-    Ken de triggers van je hond!

Als je weet waar je hond zal op reageren dan kan je zo veel als mogelijk proberen om die triggers te vermijden. Loki reageert bv. op andere overenthousiaste honden of mensen die haar aanstaren. We gaan dus op zoek naar rustige plaatsen en we boeken een huisje apart zodat ze zich veilig en op haar gemak voelt.

Ik begrijp dat je niet altijd alle triggers van je hond kan gaan vermijden maar we kunnen vaak meer dan wat we denken. Dat wil uiteraard niet zeggen dat je jezelf dan samen met je hond moet opsluiten in het huisje. Wees creatief, er zijn nog genoeg mogelijkheden die je wel kan doen behalve samen naar het strand gaan of op restaurant.


-    Voertjes, voertjes en nog eens voertjes.

Tijdens de reis maken we heel veel gebruik van voertjes. Dit zowel als beloning wanneer Loki het goed doet maar ook ter afleiding als we een bepaalde trigger niet kunnen vermijden. Ben je bang dat je hond te dik wordt van al dat lekkers? Verklein de porties van de hoofdmaaltijden en gebruik de rest als beloning. Let op, voor sommige honden kunnen hun gewone korrels ‘te gewoon’ zijn en wordt dit niet als een beloning gezien. Hou er dus rekening mee dat je hond het lekker vindt en als een beloning beschouwt. Loki is een voedselgerichte hond dus voor haar is dit zeker geen probleem maar je kan ook gebruik maken van andere vormen van beloning of afleiding. Denk maar aan het rustig praten tegen je hond, het geven van een favoriet speeltje, het opnemen en strelen van je hond of samen een leuk spel spelen. Weet dus wat de jackpot is voor jouw hond! Oefen dit ook reeds thuis zodat je uit verschillende opties kan kiezen.


-    Rust is een must.

De stressemmer van een reactieve hond kan veel sneller overlopen en net daarom is het belangrijk dat je een goede balans hebt tussen de actieve momenten en de rustmomenten. Rust is een must want ze moeten namelijk voldoende tijd krijgen om te kunnen herstellen. Vooral wanneer ze in contact gekomen zijn met een trigger. Daarom is het ook van cruciaal belang dat je hond in het huisje zijn eigen veilige ruimte heeft waar hij met rust wordt gelaten en tot rust kan komen.

Focus vooral niet enkel op de zaken die kunnen mislopen maar geniet van de kleine momenten. Je reactieve hond is niet ambetant maar ze willen je gewoon vertellen dat ze het moeilijk hebben. Het is aan ons om het voor hen gemakkelijker te maken.


Op reis met een angstige hond:

Vakantie is een periode van plezier en ontspanning waarbij jullie heerlijk samen genieten. Als je een hond hebt met angstproblematiek dan klinkt dit niet zo vanzelfsprekend of eenvoudig. Angst bestaat in verschillende gradaties en als je een hond hebt die het huis niet uit durft dan kan je beter thuis blijven of kijken voor een geschikte oppas. Je kan gerust een beroep doen op mijn oppasdienst! Hieronder lees je tips voor honden die een matige vorm van angst hebben of enkel angstig gedrag vertonen in bepaalde situaties.


-    Herken de signalen van angst.

Als je een hond hebt die bang is van bepaalde situaties dan is het belangrijk om de verschillende signalen te herkennen en te weten hoe je hond zal reageren in die bepaalde situaties. De ene hond zal bevriezen, vluchten of wegkruipen en de andere hond zal blaffen, opspringen of aanvallen. Elke hond reageert dus anders maar allemaal zullen ze stress-signalen vertonen op het moment dat ze zich onveilig voelen. Aan ons dus om die signalen op te merken en tijdig te anticiperen in geval van nood. Besef vooral dat je hond dit uitvalgedrag niet vertoont omdat hij dominant wil zijn (lees hier meer over dominantie bij honden) maar wel omdat hij bang is!


-    Steun je hond!

Angst kan je niet belonen, het is geen gedrag maar een emotie. Nog al te vaak wordt er gezegd dat je de angst van je hond zal versterken als je hem troost. Ik heb het hier niet over bepamperen maar als je hond jouw steun nodig heeft door opgenomen of geaaid te worden, doe dit dan. Met een rustige stem tegen je hond praten, uitleggen wat het is en zeggen dat hij er niet bang voor hoeft te zijn, kan soms ook al helpen.


-    Hou je aan de vaste routine.

Een vaste routine en structuur zorgt voor voorspelbaarheid en dat is zéér belangrijk. Zorg dus dat je zijn favoriete speeltjes, knuffels en slaapmand meeneemt. Probeer jullie zoveel als mogelijk te houden aan de dagelijkse routine en regels van thuis. Geef je hond op dezelfde tijdstippen zijn maaltijd en ga rond dezelfde tijdstippen gaan wandelen. Creëer een veilige hoek in jullie verblijf waar je hond tot rust kan komen en nog belangrijker, waar hij ook met rust gelaten wordt!

Ook al slaapt je hond thuis in een aparte ruimte kan het toch veiliger zijn om je hond bij jullie op de kamer te laten slapen. Honden zijn sociale slapers en vooral voor angstige honden kan de extra steun van jouw aanwezigheid hem gerust stellen. Goede slaap is namelijk belangrijk om de opgedane prikkels te kunnen verwerken en die stressemmer te ledigen. Slechte slaap zorgt voor een vollere stressemmer wat op zich terug zorgt voor minder goede slaap.

Er bestaat geen magische pil om je hond van al zijn angsten te verlossen. Willen we onze angstige hond meenemen op reis dan zullen we extra moeite moeten doen om te voorzien in zijn noden.




Zoals je nu ondertussen wel door zal hebben is het dus niet onmogelijk om met een gevoelige hond op reis te gaan maar het zal net nog ietsje meer voorbereiding, planning en management vergen.


Ik wens jullie vooral een veilige en rustgevende vakantie toe, samen met jullie gevoelige hond!