Huisdieren zijn populairder dan ooit. Volgens onderzoek van de Belgian Petfood Association bezit 52% van alle Belgen minstens 1 huisdier en een kwart van die gezinnen heeft een hond (2022). We zijn meer dan ooit verzot op onze huisdieren en beschouwen onze hond dan ook als een volwaardig lid van het gezin. Uiteraard zouden we die dan ook het liefst van al meenemen op reis. Maar wat als dit niet kan? 

In dit blog zal ik uitleg geven over de verschillende alternatieve opties zodat jullie de beste keuze kunnen maken voor jullie trouwe viervoeter. Daarnaast bespreek ik uiteraard ook de vele voordelen van mijn stressvrije oppasdienst aan huis 😉


Je hond mag op vakantie naar een hondenhotel of -pension.

Niks leuker dan een hele dag op je wenken bediend worden en kunnen spelen met andere vriendjes, toch? Dit is althans hetgeen dat veel hondeneigenaren denken die hun hond naar een hotel of pension doen. Voor sociale honden kan dit inderdaad een leuke vakantie zijn en heeft hij de beste tijd van zijn leven terwijl jullie op reis zijn.
Een professioneel hotel of pension beschikt over personeel die gekwalificeerd is, getraind is en kennis heeft over het gedrag van honden. De honden worden goed in de gaten gehouden, er wordt voldaan aan hun basisbehoeften en tijdens de speelmomenten is er altijd begeleiding aanwezig. Er is een duidelijke structuur aanwezig waarbij de honden op vaste tijdstippen eten krijgen en uitgelaten worden.

Er zijn echter 2 grote nadelen waar toch meer honden last van hebben dan we denken. Ten eerste verblijft de hond meestal voor meerdere uren alleen in een kennel. Als je hond dit niet gewend is dan kan hij zich eenzaam en opgesloten voelen (verlatingsangst loert dus om de hoek). Ten 2de ervaren de honden een hele hoop stress. Ze komen terecht in een vreemde omgeving zonder aanwezigheid van hun eigen vertrouwde gezin. Ze moeten omgaan met de aanwezige drukte van de andere honden, wennen aan de nieuwe routine en komen moeilijk tot rust. Er is ook een grotere kans op ziekte of verwondingen door het grote aantal aanwezige honden. De stressemmer van honden die onzeker, angstig of reactief gedrag vertonen loopt dan ook heel snel over. Voor gevoelige honden is dit dan ook een échte hel!


Hondenopvang in huiselijke sfeer.

Er bestaan uiteraard ook kleinschalige hotels of gezinnen die honden bij hun thuis opvangen. In de meeste gevallen hoeft de hond hier niet afgezonderd te worden in een kennel. De huiselijke sfeer zorgt ervoor dat je hond zich sneller op zijn gemak voelt. Iets wat weinig eigenaars nog weten is dat het vanaf 2024 verplicht is om een erkende opleiding gevolgd te hebben als je honden wil opvangen bij jou thuis tegen betaling. Vraag dus naar die erkenning als je je hond hiernaartoe brengt. Die erkenning bewijst namelijk dat de uitbater voldoende kennis heeft over het gedrag en de basisbehoeften van een hond. Op die manier kan je je hond met een gerust hart achterlaten. Ik raad altijd aan om even een testverblijf te doen zodat je zeker bent dat je hond zich hier op zijn gemak zal voelen en dat het klikt met alle leden van dat gezin. In de meeste gevallen zijn er ook meerdere oppashonden aanwezig dus is het in dit geval ook belangrijk dat je een sociale hond hebt. Vraag ook even na welke handelingen men treft als er onenigheid ontstaat want niet alle honden komen met elkaar overeen en het zou jammer zijn als je hond aan zijn lot wordt overgelaten tijdens een schermutseling.

Er zijn ook mensen die dit vrijwillig doen zonder dat ze ervoor betaald moeten worden en dan hebben ze geen opleiding nodig. Denk maar aan mensen waarvan hun eigen hond onlangs is overleden, mensen die zelf geen hond hebben maar toch willen genieten van het plezier met een hond of mensen die gewoon een extra logé wensen als tijdelijk vriendje voor hun hond. Toch vind ik het belangrijk dat ze kennis hebben over de taal van de hond en dat jij weet op welke manier ze met je hond zullen omgaan. Maak dus duidelijke afspraken zodat jullie met een gerust hart kunnen vertrekken en vraag om regelmatige updates.

Dit is dus een beter alternatief als je een hond hebt die wel sociaal is naar andere honden en mensen maar het moeilijker heeft om alleen te blijven of het niet gewend is om in een kennel te zitten.


Hondenoppas bij jullie thuis.

Als laatste heb je dan nog een 3de opties en dat is iemand bij jullie thuis laten langskomen om op de hond te passen. Hier heb je weer meerdere opties. Er bestaan veel fora waarop hondenliefhebbers zich kunnen laten registreren om tegen betaling met een hond te gaan wandelen of bij iemand thuis op de hond te passen. Dit kan een mooie bijverdienste zijn voor jonge studenten of mensen die dit hobbymatig willen doen.

Er wordt een kort kennismakingsgesprek ingepland want ik denk niet dat je je huis en hond zomaar aan een wildvreemde zal toevertrouwen. Er worden duidelijke afspraken gemaakt betreffende de voeding, de slaapplaats en het uitlaten van de hond. Hier en daar wordt er misschien ook nog uitleg gegeven over de omgang en welke commando’s er gebruikt worden. Soms krijg je een update tijdens je reis hoe het met de hond gaat maar dit is niet altijd vanzelfsprekend. Hier heb je de keuze tussen iemand die je voor enkele uren laat langskomen of iemand die je dag en nacht laat verblijven in jullie huis en bij jullie hond. Bij thuiskomst gaan jullie nog even kort in gesprek over het verloop van het verblijf.

Het grote voordeel van deze dienst is dat je hond in zijn eigen vertrouwde omgeving kan blijven en dat zijn routine in grote mate hetzelfde zal zijn. Je hond komt dus niet terecht in een voor hem onbekende omgeving en hoeft niet plots om te gaan met een hele hoop andere honden. Voor honden zonder probleemgedrag vind ik dit persoonlijk het beste alternatief.

Het nadeel is dat veel van deze mensen geen degelijke opleiding hebben genoten betreffende het gedrag van honden. Als je een hond hebt met een rugzak of met bepaald probleemgedrag zoals bv. reactief gedrag dan kan dit wel eens voor moeilijkheden zorgen. Niet alle honden gaan zomaar met een vreemde op stap en ze kunnen dit dan ook spannend vinden. Hierdoor tonen ze misschien gedrag die ongewenst is zoals trekken aan de lijn, uitvallen of plots niet meer willen wandelen. Als de oppasser dan geen kennis heeft over het gedrag van honden en dus geen rekening houdt met de mogelijke achterliggende oorzaak, kunnen ze al heel snel overgaan tot het geven van correcties. Dit zorgt ervoor dat er nog meer spanning en frustratie ontstaat bij de hond met alle gevolgen van dien. Het zou niet de eerste hond zijn die in de lijn hangt of probeert te happen en bijten. Wanneer jij terug thuis komt kan je hond hierdoor plots gaan uitvallen naar andere honden of gewoon helemaal niet meer willen wandelen omdat hij een slechte ervaring heeft gehad.

Pas op, ik zeg niet dat geen enkele hobby-oppasser kennis heeft over het gedrag van honden maar het is wel belangrijk dat je hier navraag naar doet! Het kan onbewust zo snel fout gaan en zeker met gevoelige honden.


Een stressvrije oppas die rekening houdt met de behoeften van je hond!

Heb je een gevoelige hond, een (buitenlandse) hond met een rugzakje of een hond met een extra handleiding en wens je het huis met een gerust hart voor meerdere uren of dagen te verlaten dan kan je beroep doen op mijn uitlaatservice of oppas aan huis.

Als eigenaar van een stressgevoelige hond weet ik hoe belangrijk het is om als hondenouder een oppas te hebben/vinden die je hond écht begrijpt en weet wat hij nodig heeft. Niet iemand die je hond zomaar gaat knuffelen of geen rekening houdt met zijn grenzen. Iemand die de hondentaal begrijpt en spreekt! Ik geef je hond de ruimte en tijd die hij nodig heeft om mij te vertrouwen zonder dat er iets geforceerd moet worden. Er wordt enkel contact gemaakt of gewandeld als je hond hier écht behoefte aan heeft. Een hond hoeft niet elke dag te wandelen en voor sommige honden kan dit net meer stress opleveren. Heb je een hond die reactief gedrag vertoont tijdens het wandelen dan weet ik ook hoe je hier het beste mee kan omgaan. Ik ga jouw hond steunen in moeilijke momenten i.p.v. het gedrag zomaar te corrigeren. Ik weet namelijk dat je hond geen dominant gedrag vertoont maar dat hij zich onveilig voelt en dit wil duidelijk maken. Ik ga jouw hond steunen in moeilijke momenten i.p.v. het gedrag zomaar te corrigeren. Ik kijk vooral naar de behoeften van jouw hond op dat moment. Dit kan een leuke uitdaging zijn zoals een hersenwerkje of samen even spelen, een snuffelwandeling of zelfs gewoon een rustmoment in mijn aanwezigheid. Je hond zal zijn energie ook op voldoende andere manieren kwijt kunnen die hem geen extra stress bezorgen.

Ik kan voor meerdere uren na elkaar blijven tijdens de dag of minimum een half uurtje langskomen om je hond even eten te geven en uit te laten in de tuin. Dit met uitzondering van nachtoppas maar avondservice kan tussen 20u en 24u mits een extra toelage. Meer informatie vind je op volgende pagina: hondenuitlaatservice/oppas aan huis.

Je kan mij natuurlijk ook inschakelen als je een hond hebt met verlatingsangst waardoor hij niet alleen kan blijven terwijl jij je job uitoefent. Ik weet namelijk wat je hond nodig heeft om tot rust te komen terwijl jij niet aanwezig bent.

Mijn prioriteit is altijd het welzijn en de veiligheid van jullie hond! Ik respecteer altijd de grenzen die je hond aangeeft en zal hier ook steeds rekening mee houden. De noden van jouw hond worden dan ook uitvoerig besproken tijdens het kennismakingsgesprek zodat ik weet waar ik allemaal rekening mee moet houden. Tijdens de oppas krijgen jullie regelmatig updates a.d.h.v. filmpjes, foto’s en feedback. Als ik iets opmerk dat mij zorgen baart dan zal ik dit ook duidelijk naar jullie communiceren. Indien er probleemgedrag aanwezig is of ontstaat dan kunnen jullie desgewenst een beroep doen op mijn gedragsbegeleiding daar ik jullie hond reeds ken en we een vertrouwensband hebben opgebouwd.

Ik hoop dat na het lezen van dit blog de keuze voor het kiezen van de beste oppasdienst voor jullie hond(en) iets eenvoudiger is geworden. Hebben jullie nog vragen omtrent dit onderwerp? Neem dan even contact met mij op.